Lietuvių kalbos dienos "Saulėtekio" progimnazijoje

Šių metų vasarį ir kovą „Saulėtekio“ progimnazijoje, kaip įprasta, vyko veiklos, skirtos Lietuvių kalbos dienoms pažymėti.

5-6 klasių mokiniai „sužodino“ daiktus: daikto pavadinimą išdėliojo iš tų pačių dalykų, kuriuos žodis pavadina. Taip KNYGA buvo sudėliota iš skaitomų knygų, RIESTAINIS  iš vaikystės skanėsto – riestainiukų, ŠUO iš augintiniui reikalingų daiktų. Mokiniai motyvavo savo pasirinkimą, svarstė, kaip atsirado tas ar kitas žodis, įsižiūrėjo ir įsiklausė.

7-8 klasių moksleiviai, gilindamiesi į gimtosios kalbos turtingumą, vaizdumą, naudojosi vizualinio mąstymo strategija. Veikla vadinosi „Mažiau yra daugiau“. Pritaikyti VMS įkvėpė projektas, įgyvendinamas VšĮ MO muziejaus ir Britų tarybos Lietuvoje – „Vizualinio mąstymo strategija Mokyklose I“. Dirbdami po vieną arba poromis vaikai pasirinko paveikslą (vaizdą), jį aprašė keliais sakiniais, stengdamiesi atsakyti į klausimus „Kas vyksta šiame paveiksle (vaizde)? Ką matau, kad taip sakau?“ Tie keli sakiniai turėjo būti kuo vaizdesni ir tikslesni.

Apibendrindami veiklas mokiniai pastebėjo, kad jos nebuvo lengvos, nors iš pirmo žvilgsnio tokios ir pasirodė. Teko gerokai pamąstyti, įsigilinti, kad darbas būtų atliktas kokybiškai, estetiškai. 

Nuotraukos:
Rena Šimkuvienė, Jolanta Pociūtė, Ingrida Znutienė, Rima Vaičiulienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Nuotolinis mokymasis
  • Tėvams
  • Mokiniams
Naujienų archyvas