Įdomi patirtis edukacijoje „Duonos kelias“

Etninės kultūros ugdymo tikslas – padėti mokiniams ugdytis tautinį tapatumą ir etnokultūrinį raštingumą, pažinti ir vertinti savo tautos ir Lietuvos tradicinę kultūrą, suvokti save kaip tos kultūros puoselėtoją, ugdytis pasididžiavimą ja. Dalyvaudami įvairiose veiklose mokiniai supažindinami su mūsų tautos tradicine kultūra, skatinami puoselėti tradicijas šeimoje, domėtis mūsų krašto istorija.

Lapkričio 14 ir 16 dienomis ketvirtų klasių mokiniai vyko į Mažeikių rajoną, Urviškių kaimą ir dalyvavo 3 val. edukacinėje veikloje „Duonos kelias“. Ketvirtokai susipažino su ilgu duonos keliu: nuo rugio pasėjimo iki kepaliuko atsiradimo ant stalo . Išsamiai susipažino su darbais, senoviniais įrankiais ir rakandais, duonelės pagerbimo ritualais. Dalyvavo duonos kepimo procese, ragavo įvairių senovinių valgių. Mokiniai žaidė senovinius žaidimus, ratelius, klausėsi istorijų, pasakojimų, atskleidžiančių lietuvių tikėjimą magiškąja duonos galia, puoselėtas šeimos tradicijas, dalyvavo viktorinoje. Edukacija buvo vedama žemaičių tarme, senoviniai žodžiai paaiškinami, grojo liaudiškos muzikos kapela.

Iš šios kelionės mokinukai parsivežė ne tik savo rankomis glostytos ir keptos duonos kepaliuką, bet ir pagarbą mūsų tautos tradicijoms ir Duonutei.

Nuotraukos:
mokytojos Vilma Pliuskienė Sigita Gadžij Laima Šivickienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Nuotolinis mokymasis
  • Tėvams
  • Mokiniams
Naujienų archyvas