Europos kalbų diena „Saulėtekio“ progimnazijoje

  • Paskelbė : Deimantė Šimkutė
  • Paskelbta: 2024-09-27
  • Kategorija: Pranešimai

Europos kalbų diena „Saulėtekio“ progimnazijoje

Rugsėjo 26-ą pasaulyje minima Europos kalbų diena. Tai puiki proga daugiau sužinoti
apie kalbų įvairovę, išmokti bent keletą nežinomos kalbos žodžių. „Saulėtekio“ progimnazijos 5-8
klasių moksleiviai taip pat minėjo šią dieną dalyvaudami integruotose veiklose, kurias organizavo
L. Erlickienė, R. Šaškevičius, O. Orienė, R. Brasienė, R. Butienė, R. Šimkuvienė, matematikos mokytojos R. Rudienė ir G. Velavičienė

Istorijos pamokose mokiniai susipažino su lotynų kalba, jos paplitimo aplinkybėmis, diskutavo – ,,gyva“ tai kalba ar ,,mirusi“. Prisiminę, kas yra frazeologizmai, kiekvienas prieinamuose šaltiniuose turėjo surasti po du lotyniškus frazeologizmus ir užrašyti lietuvių ir lotynų kalbomis, o po to rinko įdomiausius.

8, 7 ir 6 klasių mokiniai per antrosios užsienio kalbos pamokas užsiėmė įvairia veikla. Mokiniai, dirbdami grupėse, savarankiškai ieškojo informacijos apie kalbas. Išsirinkę vienąsudominusią kalbą bei šalį kūrė informacinius plakatus su pasisveikinimo ir atsisveikinimo, padėkos ir atsiprašymo žodžiais ar frazėmis. Taip pat piešė Europos šalių vėliavas, rado žymių, garsių tos šalies žmonių pavardžių, pristatė jų nuopelnus. Pasinaudodami internetinio vertėjo pagalba išvertė žinomas sentencijas apie kalbas ir jų svarbą.

Matematikos pamokose sutvirtinta Europos draugystė su skaičiais. Mokiniai, ieškodami atsakymų į klausimus, sprendė lygtis, analizavo lenteles, rinko reikiamus skaičius ir atliko su jais įvairiausius veiksmus.

Lietuvių kalbos pamokose šeštokai aptarė oficialiąsias Europos kalbas. Tris lietuviškas frazes Google vertėjo pagalba vertė į kitas kalbas ir stengėsi tas frazes užsienio kalba perskaityti, o paskui ant spalvoto lapelio parašė labiausiai patikusią. Visi spalvoti lapeliai buvo suklijuoti ir demonstruojami lentoje, kad norintys galėtų pasimokyti kitų kalbų. Septintokai ir aštuntokai kūrė reklamą Europos kalbai akcentuodami, kodėl ją reikėtų išmokti. Dirbdami grupėse sukūrė reklamos tekstą, įvaizdino, darbus talpino Padlet platformoje.

Europos kalbų dieną veiklos vyko itin intensyviai. Smagu, kad mokiniams integruotos pamokos patiko, nes pozityvus nusiteikimas gerina išmokimą. Tai buvo puiki proga tobulinti pažinimo, kūrybiškumo, skaitmeninę ir socialinę kompetencijas.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja R. Šimkuvienė

Nuotraukos:
Rena Šimkuvienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Nuotolinis mokymasis
  • Tėvams
  • Mokiniams
Naujienų archyvas