Paminėta Lietuvos žydų genocido ir aukų atminimo diena

  • Paskelbė : Rūta Zaveckienė
  • Paskelbta: 2021-09-23
  • Kategorija: Pranešimai

Rugsėjo 23-ioji – Lietuvos žydų genocido ir aukų atminimo diena. Ši diena Lietuvoje minima nuo 1994 metų. Kaip ir kasmet ,,Saulėtekio“ progimnazijos mokytojai ir mokiniai pažymi šią datą pilietine akcija ,,Atminties kelias“. Jos tikslas - supažindinti mokinius su Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo metais įvykusia tragedija, aplankyti masines žydų žudymo vietas, žydų kapus.

Jau penktokai per įvairių dalykų pamokas kalba, diskutuoja apie žydų tautą, jos papročius, tradicijas ir Holokaustą. Šiemet minime 80-ąsias Holokausto pradžios Lietuvoje metines. Kad įprasmintume šią datą, mes, mokytojai, kartu su 6c klasės mokiniais vykome į Klykolių žydų kapines. Šiai pilietinei iniciatyvai ruošėmės iš anksto: prisiminėm, kartojom istorines žinias, minėjom mums žinomas masines žydų tautos žudymo vietas, prisiminėm Pasaulio tautų teisuolius, mokiniai pasakojo savo senelių prisiminimus... Kiekvienas vaikas atsinešė po du lauko akmenėlius, ant kurių per dailės pamoką, padedami dailės mokytojos Ingos Suchodimcovienės, piešė Dovydo ženklą, rašė žydiškus vardus. Per lietuvių kalbos pamokas kartu su mokytoja Jolanta Pociūte kalbėjosi skaudžia žydų tautai tema, aptarė perskaitytą ,,Anos Frank dienoraštį“.

Pati akcija buvo labai laukiama. Mokiniai vyko į Klykolių kapines rankose laikydami akmenėlius. Atvykę, dėdami juos ant kapo, garsiai tarė vardą, kurį buvo užrašę. Skaudi, jautri buvo akimirka… Mokiniam sunku suvokti, kodėl, už ką buvo taip pasielgta… Tokių pilietinių akcijų tikslas yra pagerbti žydų tautos atminimą, prisiminti juos.

Nuotraukos:
Gintarė Sudarienė, Inga Stankuvienė, Jolanta Pociūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Nuotolinis mokymasis
  • Tėvams
  • Mokiniams
Naujienų archyvas